Youth Unemployment and Psychological Wellbeing

Youth Unemployment and Psychological Wellbeing

Youth Unemployment and Psychological Wellbeing

Statisticile arata ca la finalul anului 2014 mai mult de 13% dintre tinerii suedezi cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani nu au un loc de munca, iar cei care au intrat pe piata muncii nu reusesc sa-si gaseasca un job stabil sau unul in concordanta cu calificarea obtinuta. Ingrijorati de amploarea fenomenului, OPAD si Asociatia Atitudini si Alternative analizeaza consecintele psihologice majore pe care somajul le are asupra sanatatii mintale a individului si asupra societatii, dar si asupra viitorului economic si social ale unei intregi generatii.

Proiectul “Youth Unemployment and Psychological Wellbeing”, initiat de catre The Organization for Poverty Alleviation & Development (Suedia) si Asociatia Atitudini si Alternative (Romania) isi propune sa studieze impactul psihologic al somajului in randul tinerilor.

Derulat in Stockholm (Suedia) in perioada 19-25 iulie 2015, proiectul are un numar de 40 de beneficiari  (tineri cu varste intre18-30 ani) din Turcia, Romania, Cipru, Suedia, Estonia, Grecia, Italia, Slovacia (5participanti/tara, respectiv 1 lider de grup + 4 participanti).

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus Plus, Actiunea cheie 1 – “Proiecte de mobilitate” si vizeaza creerea unui viitor sigur pentru adolescenti, prin imbunatatirea starii emotionale a tinerilor someri si stoparea efectelor negative ale somajului pe termen lung.

Experimentand activitatile propuse intr-un cadru sigur si prietenos, intr-o tabara de vara, participantii vor fi capabili sa-si insuseasca noile abilitati si sa le multiplice in comunitatea de masa, sa devina informati, responsabili si implicati. In plus, participantii vor putea sa foloseasca aceasta experienta in sprijinul comunitatilor locale in care se intorc.

Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt:

  • Reducerea problemelor psihologice ale tinerilor șomeri, în special in randul tinerilor cu mai puține oportunități în Europa.
  • Cresterea gradului de constientizare a somajului in randul tinerilor si a efectelor sale;
  • Crearea unor oportunitati de formare si educare in ceea ce priveste interventia si prevenirea somajului in diferite domenii relevante din punct de vedere social.

In urma acestei experiente, tinerii vor dobandi cunoasterea, abilitatile si intelegerea necesare pentru a juca un rol esential in  construirea unor relatii intre natiuni, ii ajuta sa devina cetateni informati, recunoscatori si responsabili si ii incurajeaza sa participle activ la consolidarea vietii sociale.  Totodata, ei vor avea oportunitatea de a invata despre cultura, valorile si traditiile tarilor implicate in proiect.

 

Despre OPAD:

The Organization for Poverty Alleviation & Development (OPAD) este o organizatie non-profit si neguvernamentala inovatoare, profesionista, activa, viabila si eficienta fiind  inregistrata si avand sediul in Suedia, in regiunea Stockholm.

Programele  OPAD sunt organizate in jurul a cinci domenii: proiecte europene, educatie, intreprinderi sociale,  secreter – dezvoltare si initiative ale tinerilor. OPAD a acumulat de-a lungul anilor o experienta  semnificativa in implementarea programelor de voluntariat pentru tineri, de formare si indrumare, programe de constructie si consolidare a abilitatilor, programe desfasurate  la nivel local si european. OPAD crede ca  experienta lor institutionala ii ajuta sa implementaezea programului Cooperare si Inovare pentru Bune Practici, dedicat tinerilor.

OPAD este de asemenea implicata in activitati care vizeaza stimularea, sustinerea si coordonarea voluntariatului, fiind o organizatie acreditata de Serviciul European de Voluntariat al Comisiei Europene (SEV) prin care voluntarilor proveniti din diferile locuri ale lumii li se ofera oportunitatea de  a experimenta mediul de lucru in  viata reala si/sau confruntari cu provocari reale la locul de munca. La sfarsitul programului, voluntarii au experienta de lucru  efectiva ceea ce le creste sansele de angajare.

logo        logo   erasmus+logo_mic