Povesti de voluntariat
Ia atitudine! Schimbarea incepe cu tine!
Sa fii voluntar inseamna sa ai puterea de a schimba lumea, sa ai provocari, realizari si un sentiment de implinire inegalabil. Schimbarea incepe cu tine! Ia atitudine! Fii mai bun! Lupta pentru ceea ce crezi si o sa ai castiguri nebanuite. Voluntariatul iti ofera sansa de a te descoperi sau redescoperi. O astfel de experinta e una complexa, dinamica, cu perioade in care simti ca e posibil sa privesti neputincios cum proiectul la care muncesti se prabuseste din cauza celor care nu mai cred in altruism, in necesitatea de a face bine, de a intinde o mana de ajutor celor care nici nu mai indraznesc sa spere la un cadou de Craciun pentru ca Mosu’ vine rar si aduce prea putine. Dar speranta reapare cand primesti un raspuns pozitiv, plin de entuziasm si euforia iti napadeste sufletul.
Ma bucur ca am fost voluntar al Asociatiei Atitudini si Alternative. Ma bucur ca am avut sansa de a le cunoaste pe colegele mele, fete istete, indraznete sau timide, frumoase, entuziaste si muncitoare. Am impartit momente de fericire, stres sau clipe tensionate, dar cel mai important, am legat prietenii. Astfel de oameni te schimba, isi lasa amprenta asupra ta.
A fi voluntar nu inseamna doar organizarea evenimentelor de responsabilizare sociala, ci si participarea in cadrul unor proiecte finantate prin proiecte europene. Astfel, am avut oportunitatea de a fi gazda si oaspete in cadrul proiectului KASYO-EURA-Knowledge and Skills for Youths in Europe and Africa, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus Plus. E uimitor cum poti sa iti dezvolti competentele organizatorice atunci cand esti responsabil de 12 tineri straini, cum prinzi curaj,tu, om timid, retras, sa vorbesti in fata lor, sa ii conduci la intalniri si sa ai grija ca totul sa fie minunat pentru ei. Pe de alta parte, ca oaspete iti dai seama de preocuparea lor fata de tine, de cat de minunati sunt cei pe care acum ii poti considera prieteni. Am mers in Thessaloniki in perioada 12-16 decembrie 2015. I-am revazut pe cei care la sfarsitul vizitei lor in Romania m-au facut sa ma simt apreciata si increzatoare in fortele proprii. Un adevarat festin emotional, o experienta multiculturala si mai ales, o oportunitate de dezvoltare personala cum rar intalnesti.
I-am lasat ultimii,dar doar pentru ca ei sunt initiatorii unor astfel de programe, Catalina si Cristi, oameni tineri, de valoare, cu multe initiative initiative si fara de care n-as fi avut ocazia de a cunoaste atatia oameni minunati si de a intelege mai bine ca nu e nevoie decat de vointa si initiativa pentru a te dezvolta personal.
Fii si Tu voluntar al Asociatiei Atitudini si Alternative!
DELIA CALDARARU
Voluntar A&A, 2015
Daca viata iti da portocale, faci un fresh
Si care este cel mai bun loc pentru un fresh? Grecia.
Ma numesc Moise Iulian Marian si am facut voluntariat in cadrul Ascociatiei Atitudini si Alternative.
Sunt un tip sincer si spun ca nu aveam o parere buna despre voluntariat, Parerea mea era : “ sa se duca cine nu are ce face”. Dar, nu este deloc asa. Pe tren, am intalnit din intamplare o fata care facea voluntariat. Din curiozitate am intrebat ce anume se intampla acolo. Spre mirarea mea, a inceput sa spuna numai lucruri bune. Si am zis sa incerc.
Eu bine, m-am inscris intr-o perioada foarte frumoasa, de Craciun. Cei de la asociatie pregateau un eveniment grandios pentru copii crescuti in centre de plasament. Intrand pe usa Asociatiei am descoperit studenti ca si mine, persoane sociabile si dornice de a petrece timpul cu alti oameni, cu chef de ras, dar si de munca.
Coordonatoarea Catalina Badoiu a reusit sa ne invete cum sa combinam munca cu distractia, rezultand un eveniment splendid, cu copii fericiti.
Sa revenim acum la portocale. Catalina a implicat Asociatia Atitudini si Alternative intr-un proiect Erasmus+. O parte a proiectului s-a realizat in Grecia. acolo unde am fost si eu implicat impreuna cu alti colegi voluntari.
Tema principala a proiectului a fost antreprenoriatul. Coordonatoarele din Grecia au incercat si dupa parerea mea, au reusit sa ne arate adevaratele avantaje ale antreprenoriatului, Sunt student la Politehnica Bucuresti. Care este vusiul oricarui inginer? Sa realizeze ceva maret si oamenii sa-l aprecieze. In Grecia am aflat ca sunt Asociatii, oameni care ajuta la implementarea unei idei, incepand de la proiectare si terminand chiar cu finantare.
Sunt foarte incantat de experienta pe care am trait-o, si foarte bucuros ca am mancat portocale din Grecia. Ma bucur ca sunt voluntar, si, spre surprinderea mea, ma duc pentru ca imi place, nu pentru ca nu am ce face. Ba chiar am amanat un maraton de “Game of Thrones”.
Incurajez voluntariatul si sper ca si altii sa il vada cum il vad eu.
MARIAN IULIA MOISE
Voluntar A&A- Grecia 2015
All I know is that I know nothing
Principalul motiv pentru care am ales sa particip in proiectului Kasyo Eura, a fost dorinta mea de a imi depasi limitele si a ma dezvolta din toate punctele de vedere.
Proiectul a fost organizat de Asociatia Atitudini si Alternative – Romania, OPAD- Suedia si Praxis – Grecia, s-a desfasurat in perioada 12-16 Decembrie, 2015 in Thessaloniki, Grecia.
Cu ocazia acestui proiect am reusit sa cunosc niste oameni extraordinari, oameni ce te inspira si motiveaza. In timpul vizitelor si seminariilor oferite am inteles ca desi Grecia trece printr-o perioada grea din punct de vedere economic, politic si social, asta nu ii impiedica pe ei ca natiune sa viseze si sa se ambitioneze atat de mult incat sa indrazneasca sa urmeze aceste visuri.
Este si exemplul „Ecopolis” care reuneste ONG-urile din Thesaloniki pentru a combate o problema nationala, dar cu efect global, cea a refugiatilor. Aici voluntari ofera haine confectionate din materii prime si sorteaza alimente pentru refugiatii ce tranziteaza Grecia, un exemplu de solidaritate si umanitate care m-a impresionat profund.
Tot un exemplu de solidaritate si educatie catre o dezvoltare sustenabila este si conceptul de Gradini Urbane din Thesaloniki. Un proiect gandit si inceput de dl. prof. univ. Antonis Karagiorgas, care a transformat un teren parasit si daunator mediului inconjurator, intr-o adevarata sursa de oxigen (spatiile verzi reabilitate), hrana (cultivarea legumelor si fructelor) si educatie (folosirea semintelor proprii, fabricarea uneltelor, solidaritatea in societate).
Toate aceste invataturi din Grecia m-au facut sa cred mai mult in mine, am inteles ca pentru a avea success trebuie mai intai sa inveti din greseli si sa te dedici cu totul scopului pe care ti l-ai propus. Discutand cu mai multe persoane cu mentalitati si culturi diverse am reusit sa imi deschid mintea asupra unir aspect variate ale vietii.
Ma bucur nespus ca am avut sansa sa particip in acest proiect si ca am reusit sa leg prietenii cu oameni deosebit de talentati si dornici sa faca o schimbare. Sunt nerabdator sa aflu proiectele si colabolarile viitoare. De fiecare data cand ajung la finalul unor experiente asemenea proiectului din Grecia ma gandesc cat de multe mai am de invatat.
Te indemn si pe tine sa participi intr-o experienta de voluntariat sa afli cat de multe stii ca nu stii!
BENIAMIN PADURET
Voluntar A&A – Grecia 2015
Doar atunci cand inveti sa daruiesti, poti spune ca esti un om implinit.
Daruieste tot ce poti: zambete, clipe, prietenie, sanse, amintiri.
Numele meu este Georgiana si sunt persoana careia ii place cel mai mult sa vada oamenii zambind. Poate de aceea am ales calea voluntariatului. Povestea mea de voluntariat incepe in luna octombrie a anului 2015, cand, intr-o seara, in timp ce aflam noutatile de pe Facebook, aflu si despre acest program fain oferit de Asociatia Atitudini si Alternative. Dupa ce am „scotocit” un pic pe pagina oficiala a organizatiei si am aflat despre proiectele frumoase pe care le-a desfasurat, mi-am zis ca ma vreau voluntar si eu.
Am pasit un pic sfioasa, ce-i drept, in acel birou, cand am intalnit-o pentru prima data la interviu pe Catalina Badoiu, presedinta acestei asociatii. Imi era teama sa nu fiu refuzata. Cunoastem cu totii acel tip de teama, de introvertire sau nici macar nu stiu cum sa o numesc. Cert e ca dupa ce am stat un pic la povestit cu Catalina, aflu ca sunt „compatibila” cu acest program si ca aveam sa fiu acceptata. Eu ma pot declara o voluntara norocoasa. Am avut cea mai tare echipa de voluntari alaturi de mine si un singur lucru este cert: Devii mai bun, atunci cand ai alaturi de tine oameni si mai buni, de la care intr-adevar ai ce invata. Au fost zile pline de provocari, experiente si activitati. Au fost zile in care mi-am invins temerile si am patruns in necunoscut, reusind sa depasesc propriile limite de pana atunci. Acest lucru m-a facut sa lupt pana la capat si sa ma declar la sfarsitul celor 3 luni de voluntariat, o persoana fericita si implinita sufleteste.
Am luat contact cu oameni de la care am avut de invatat o multime de lucruri, in special in luna noiembrie, cand s-a desfasurat proiectul Kasyo-Eura la noi in Bucuresti si am cunoscut un grup format din suedezi si greci. Ei bine, acesti oameni m-au facut sa inteleg ca nu exista nici o diferenta intre noi in ciuda culturii si a personalitatilor atat de diferite. Am legat prietenii si am invatat impreuna cu ei ca, indiferent de nationalitate, culoare sau limba vorbita, oamenii sunt minunati. Ne-am bucurat impreuna de locurile frumoase si mai putin cunoscute din Bucuresti, am savurat delicatesele culinare romanesti si am povestit ore in sir despre orice subiect care ne parea a fi interesant. Acesti oameni au meritat tot efortul depus pentru organizarea proiectului si stiu, cu siguranta, ca s-au simtit ca acasa.
Apoi, a urmat un alt eveniment pe care l-am organizat noi, voluntarii, coordonati de Catalina, iar de data aceasta, ne-am transformat in spiridusi. A fost cea mai emotionanta perioada de pe parcursul intregului stagiu. Este vorba despre evenimentul de responsabilitate sociala intitulat „Tu esti Mos Craciun”. Nu pot descrie in propriile cuvinte emotiile care mi-au fost date sa le traiesc, cand, dupa o activitate intensa de strangere de donatii si de cadouri, a venit ziua de 19 decembrie, cand am vazut atata fericire in jurul meu; fericire a copiilor din centrele de plasament care lipsiti de speranta si de bucurie, au primit din partea Mosului ceea ce si-au dorit un an intreg. Acest moment a fost apogeul programului meu de voluntariat.
De aceea, ii multumesc in primul rand, Catalinei, pentru ca mi-a oferit prilejul de a fi parte din asociatie in aceste 3 luni si pentru ca am descoperit cat de departe poti merge pentru a le oferi altora zambete si fericire in suflete. Totodata, tin sa multumesc fetelor alaturi de care m-am bucurat in aceasta perioada, pentru toate momentele de veselie, de entuziasm, dar si pentru momentele in care m-au ajutat sa imi pastrez echilibrul si optimismul!
La final de poveste, vreau sa transmit tuturor celor care ma citesc acum ca sansa voluntariatului este unica de fiecare data si merita. Voluntariatul merita sa fie practicat, deoarece iti sadeste in suflet multe valori.
Fiti voluntari! Lumea are nevoie de voi!
GEORGIANA BUNEA
Voluntar A&A, 2015
Iubeste ceea ce faci si fa ceea ce iubesti. E timpul. E timpul sa traiesti!
Sunt Valentina, sunt studenta si pot spune clar si raspicat ca voluntariatul in cadrul Asociației Atitudini si Alternative a fost cel mai bun lucru care mi s-a intamplat pana acum. Pe langa multitudinea de lucruri pe care le-am invațat de-a lungul vieții mele de voluntar, aceasta experiența si-a pus puternic amprenta asupra vieții mele.
Am inceput timida, nesigura si reticenta si am terminat increzatoare si mandra de ceea ce am reusit sa fac. Voluntariatul nu inseamna doar munca neplatita. Voluntariatul iți da ocazia sa cunosti oameni noi, o multitudine de lucruri utile, iți ofera sansa de a avea experiențe noi, la sfarsitul carora vei descoperi un nou TU.
La inceput am avut oportunitatea de a intalni oameni frumosi, simpli, destepți si curajosi in cadrul proiectului Kasyo Eura. Am invațat de la cei mai minunați oameni din Grecia si Suedia ca fiecare clipa e importanta. Ca impreuna, putem fi mai buni dar si ca, in ciuda culturilor noastre diferite, suntem toți oameni. Impreuna am descoperit care sunt cei mai importanți pasi pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand vrei sa iți deschizi o afacere dar si ca esențial este sa faci totul cu pasiune. Am identificat problemele cu care se confrunta tinerii in gasirea unui loc de munca dar si soluții pentru a combate somajul. Bucurestiul mi s-a parut de zeci de ori mai frumos atunci cand l-am luat la pas impreuna.
Nu am crezut ca am noroc, pana cand am ajuns in Grecia, perioada 12-16 Decembrie 2015 fiind ultima parte a proiectului Kasyo Eura. Mi-am reintalnit prietenii, alaturi de care am invațat alte lucruri noi, am ascultat alte povesti si am descoperit Thessalonikul. Alaturi de cele doua coordonatoare, Antonia si Anna, am degustat cele mai delicioase deserturi din Grecia, am invațat ca atunci cand iți doresti ceva cu adevarat, vei reusi, dar si ca trebuie sa ne bucuram de ceea ce ne inconjoara. Am descoperit cat e de important sa crezi in visele tale, dar si ca implinirea vine atunci cand ii ajuți pe cei din jur. Am invațat ca simplitatea este cea de care depinde cu adevarat fericirea dar si ca trebuie sa fii curajos pentru a trai viața in adevaratul sens al cuvantului.
Am fost inzecit fericita atunci cand am vazut bucuria de pe chipul copiilor din centrele de plasament pentru care am organizat evenimentul “Tu esti Mos Craciun”. Nu voi putea uita vreodata zecile de ochi umezi si fațucile imbujorate ale copilasilor care ii spuneau Mosului poeziile pe care i le-au pregatit, sfiala cu care spuneam ce vor “sa se faca” atunci cand vor fi mari dar si nerabdarea cu care deschideau cadourile. Nicicand nu am fost mai mandra de mine. Alaturi de colegele mele minunate (carora le mulțumesc pentru faptul ca m-au invațat ca zambind, poți transforma imposibilul in foarte posibil), am facut niste omuleți fericiți, recunostința din privirile lor fiind o cea mai speciala rasplata
Ii mulțumesc foarte mult Catalinei Badoiu, presedinta Asociației Atitudini si Alternative pentru suport si sansa de a fi voluntara si colegelor mele care mi-au demonstrat ca impreuna putem face orice.
Acestea fiind spuse, voluntariatul nu mi-a doar oferit sansa de a descoperi lucruri noi, dar si de a ma redescoperi. Sunt mandra de tot ceea ce am reusit sa fac, sunt binecuvantata sa am prieteni minunați si imi place sa cred ca acesta este doar inceputul vieții pline de experiențe inedite pe care mi-am dorit-o mereu. Pana la urma, suntem cat povestim. Si pentru a avea ce sa povestesti, trebuie sa indraznesti. Indrazneste sa fii voluntar!
VALENTINA BRATOSIN
Voluntar A&A-2015
Nu poti lasa urme pe nisip atata timp cat stai jos
Viata mea de voluntar a inceput cu un simplu click pe pagina oficiala a Asociatiei Atitudini si Alternative.
A fost o perioada scurta, dar bogata in cunostinte. Daca ar fi sa descriu activitatea mea ca voluntar in 3 cuvinte acestea ar fi : emotie, dezvoltare si interactiune.
Viata-i scurta, insa daca ai vointa poti sa realizezi multe. Tot asa si eu, dornica de nou, am facut pasi repezi spre viata de voluntar. Mi-am ocupat timpul cu ceva frumos. Am avut satisfactia de a face lucruri bune.
Prima parte a voluntariatului a fost cea mai frumoasa experienta din viata mea. Cu ocazia asta am ce sa povestesc la batranete, nu? Am avut bucuria de a fi gazda unui grup de voluntari minunati din Suedia si Grecia, veniti in proiectul Kasyo Eura. Persoane pline de energie pozitiva, mereu cu zambetul pe buze si cu o atitudine plina de bunavointa. Schimbul de experienta mi-a dovedit ca desi provenim din medii diferite suntem la fel. Au dat dovada de intelegere si bunatate. Faptul caam fost cea mai mica voluntara nu a determinat o diferenta intre mine si ei. Toti am fost egali, iar asta mi-a dar curajul de a merge mai departe.
La ultima cina, deja eram in familie. Mi-am facut prieteni noi, prieteni minunati. Am castigat incredere si speranta spre un viitor mai bun.
Cea de-a doua parte a voluntariatului a fost plina de pasiune si implicare. Am avut placerea de a aduce pe chipul copiilor orfani un zambet. Ne-am straduit si am reusit sa insufletim Craciunul si la ei. Ghindoci mici, cu sufletele curate si cu asteptari mari de la viata, primeau cu drag cadourile de la Mos Craciun. Zambeam la fiecare zambet de-al lor. Pot sa spun ca eram mai emotionata decat ei.
Am vazut ca dincolo de un chip se afla o poveste. Am invatat sa fiu mai buna si sa apreciez persoanele din jurul meu.
Cand esti voluntar te maturizezi fara sa-ti dai seama, ti se deschid ochii, iar viziunea asupra lumii este mai larga. Realizezi ca poti sa faci fata multor probleme si sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus.
Iubesc sa fiu voluntar!
CORINA NICOLETA DUTA
Voluntar A&A-2015
Voluntariat de decembrie
Programul Kasyo Eura din perioada 12-16 decembrie 2015 a fost inchiderea perfecta a unui an plin si extrem de provocator.
Prin simplul fapt ca am reusit sa reprezint frumoasa noastra tara intr-un program de voluntariat, de interculturalitate, a insemnat mult pentru mine, atat pe partea de socializare (networking), cat si pe cea de schimbare a perspectivei. Caldura specifica grecilor nu o poti simti decat atunci cand mergi acolo fara idei preconcepute, fara sa le judeci orgoliul (cateodata prea fatarnic) sau situatia politica. Ei trebuie respectati pentru ce au fost, sunt si nu in ultimul rand pentru modul in care isi cer drepturile, la unison, intr-o singura voce constanta, pana la rezultat.
Thessaloniki a fost o ideea foarte buna pentru organizarea acestei etape a programului, dat fiind numarul foarte mare de tineri care studiaza, inoveaza si incearca prin puterile proprii sa readuca culoare, dinamism si valoare Greciei, prin talentele lor deosebite, modul perseverent si inovativ de a actiona.
Intalnirile organizate de cele doua coordonatoare, Anta si Anna, au demonstrat faptul ca atunci cand se doreste ceva cu adevarat, se poate! Am ramas foarte placut impresionat si surprins in acelasi timp de solidaritatea grecilor, de dorinta de a ajuta inainte de a cere, de a li se cuvine. . (amintesc galeriile de arta din cadrul vitrinelor unei companii de stat, prin care sustin tinerii artisti, Creative Walk-ul, un concept ce ar trebui implementat, dupa parerea mea, in toate orasele cu potential din lume!)
Am intalnit artisti grafici, sculptori, temerari.. oameni frumosi care prin puterea exemplului personal, ideile si munca lor au reusit sa ne transpuna intr-un loc ideal, in care totul este posibil atunci cand esti cu adevarat pasionat de ceea ce faci si iti dedici timpul necesar fiecarui pas.
Locuri precum Sgrafito Arts Ceramics a dnei. Alexandra Theodosiou, SLAB Design&Print, a lui Giorgios Oikonomou , Pop-Up Paper Stories, a lui Smels Fransouaz sau Youth Center-ul condus de Dimitris Georgiadis au fost doze pure de creativitate, pasiune si incredere deplina in fortele proprii, ale noastre, tinere!
Cat despre dl. prof. univ. Antonis Karagiorgas, pot spune ca este o sursa vie de cunoastere si inspiratie de care va recomand sa profitati pe deplin daca aveti norocul sa vizitati ceea ce inseamna PER.KA (Gradinile suburbane) – concept care aduce o gura de aer curat (prin spatiile verzi), produse naturale (cultivate de oameni care vor sa se hraneasca sanatos, prin munca propriilor maini) si solidaritate in randul comunitatii din Thessaloniki (schimbul de experienta, unelte si know-how).
Astfel, toata acesta experienta a insemnat imboldul necesar continuarii activitatilor de promovare si sustinere a tinerelor talente din Romania, activitate desfasurata atat in mediul online prin I LOVE to RECOMMEND (pagina de facebook) cat si prin evenimente, inaugurari, promovari “la cald”.
Tin sa multumesc asociatiei Atitudini & Alternative pentru sansa oferita, Annei si Antei pentru organizarea imaculata a celor 5 zile si colegilor care mi-au oferit zambete, povesti si energie!
“Education’s purpose is to replace an empty mind with an open one” Malcolm Forbes.
ALEXANDRU PANDREA
Voluntar A&A- Grecia 2015
Sunt voluntar !
“Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea indeplini “
Atunci cand daruiesti fara sa astepti ceva in schimb, esti rasplatit cu experiente de neuitat. O astfel de experienta am trait-o cu ajutorul Asociatiei Atitudini si Alternative in cadrul proiectului Kasyo Eura desfasurat in perioada 12-16 decembrie 2015 in frumosul oras grecesc Thessaloniki. Pe scurt, un proiect cu multe idei originale si oameni deosebiti.
De aproximativ 3 ani incoace viata mea este intr-un continuu progres, am propriul cabinet de psiholog care imi aduce satisfactii pe toate planurile, am un hobby care imi permite sa ma relaxez si am cunoscut un numar impresionat de oameni deosebiti. Printre acesti oameni excelenti se numara si colegii din cadrul acestui proiect, dar si acei antreprenori pe care am avut ocazia sa ii cunosc prin activitatile foarte bine organizare de catre coordonatoarele noastre din Grecia, Anta si Anna.
Dintotdeauna am iubit sa explorez locuri noi, sa traiesc experiente inedite si se pare ca de fiecare data mi se indeplineste dorinta ajungand sa am parte de intamplari si oameni aparte.
Prin intermediul proiectului Kasyo Eura am vazut ca se poate sa crezi in visul tau si sa il transformi intr-o afacere profitabila (aceste sunt doar doua exemple de reusite: http://slab.design/; http://popuppaperstories.com/), am invatat ca oricat de diferiti am fi din punct de vedere cultural, prin comunicare si empatie putem crea relatii statornice si nu in ultimul rand mi s-a reconfirmat importanta voluntariatului in viata noastra.
Multumesc Asociatiei Atitudini si Alternative, dar si partenerilor din Grecia pentru sansa de a trai aceasta exprienta inedita. Astept cu nerabdare si urmatoarele colaborari.
ADELA VULPE
Voluntar A&A – Grecia 2015
Voluntar “on my own”
Am fost toata viata un voluntar “on my own”. Sunt de principiul ca daca vrei si simti ca trebuie sa faci un bine, fa-l fara surle si trambite. Daca-l faci doar de dragul de a-ti crea imagine sau de a primi foloase, mai bine renunta.
Colaborarea mea cu Asociatia Atitudini & Alternative a inceput din dorinta de a ne implica in prevenirea abandonului scolar. Asociatia, in parteneriat cu IMB Romania si Katalyv Group, a demarat proiectul “Importanta scolii si consecintele abandonului scolar”, care urmareste implicarea elevilor in procesul de invatare si constientizarea consecintelor abandonului scolar. Desi contactati in perioada evaluarilor nationale, directorii unitatilor de invatamant cu risc crescut de abandon scolar s-au aratat interesati de initiativa Asociatiei Atitudini & Alternative si deschisi catre o colaborare de lunga durata, pe parcursul intregului an scolar. Abia astept sa inceapa scoala!
Si pentru ca orice fapta buna nu ramane nerasplatita, am primit din partea Asociatiei sansa de a participa la un proiect Erasmus, care s-a derulat in Suedia, in perioada 19-25 iulie 2015. Proiectul “Somajul in randul tinerilor si bunastarea psihologica”, organizat de OPAD Suedia (Organization for Poverty Alleviatin and Development) si Asociatia Atitudini si Alternative, alaturi de alte 6 tari participante, isi propune sa studieze impactul psihologic al somajului in randul tinerilor.
Prin workshopuri, energizere si jocuri de rol, exercitii de imaginatie sau simple experiente, cu totii am incercat sa ne punem in pielea tinerilor care au experimentat refuzul angajatorilor pentru o perioada indelungata. Astfel, am putut constientiza efectele somajului asupra starii psihologice a tinerilor, am dezbatut diverse modalitati de incurajare a celor care trec printr-o astfel de situatie, dar si ce programe demareaza autoritatile fiecarui stat in cooptarea tinerilor pe piata fortei de munca.
A fost o experienta noua si interesanta pentru mine, angajat la stat si la privat, cu povesti de-a dreptul comice daca nu ar fi atat de triste despre angajatori si procesul lor de recrutare, dar mai ales motivele de respingere a unui candidat. Toate ma vor ajuta sa le transmit tinerilor informatii pertinente despre piata fortei de munca pentru adolescenti din Romania, dar si Turcia, Italia, Cipru sau Grecia, Slovacia, Estonia sau Suedia, primite de la voluntari entuziasti intr-un cadru relaxat si prietenos. Dincolo de toate activitatile desfasurate, cel mai important este sa impartasesti experienta pentru ca adolescentii sa nu mai fie atat de timorati atunci cand se lovesc de refuzul unu angajator, sa stie sa se puna in valoare, dar si sa aiba asteptari pe masura educatiei si a pregatirii profesionale.
COSMINA IONITA
Voluntar A&A- Suedia, 2015
O experienta de neuitat
Imagineaza-ti ca poti vedea o particica din lume si in acelasi timp sa contribui la dezvoltarea societatii. Am avut aceasta ocazie cu ajutorul Asociatiei Atitudini si Alternative care in perioada 19-25 iulie 2015, in parteneriat cu OPAD a implementat proiectul “Youth unemployment and psychological wellbeing” in Stockholm, Suedia.
Proiectul a reunit participanti din 6 tari pentru a discuta pe tema ratei mici a angajarii in randul tinerilor si cat de mult afecteaza acest lucru starea mentala de bine a tinerilor. Cu ajutorul discutiilor non-formale, scenete, team-buildinguri, prezentari, fiecare a avut oportunitatea sa-si puna problema despre cum putem ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca si cum pot fi acestia incurajati in situatia in care raman someri pentru o perioada lunga de timp. Am apreciat metodele non-formale de prezentare, mediul proietenos, oamenii deschisi la minte din diverse colturi ale Europei cu care ma bucur ca am pastrat legatura.
Partea cea mai frumoasa a acestor proiecte sunt serile intercultural in care fiecare tara isi promoveaza meleagurile si cultura si degusta din mancarurile traditionale ale celorlalte tari participante. Echipa Romaniei a fost bine inchegata, din punctul meu de vedere avand cea mai reusita seara interculturala in care am dansat brasoveanca, batistuta, hora, melodii care au fost appreciate de toti participantii. Cum se putea incheia mai bine seara decat asteptand rasaritul la ora 3 dimineata? Absolut magic!
Consider ca proiectele Erasmus+ reprezinta oportunitati de care ar trebui sa profite fiecare tanar, cel putin o dat, pentru a-i deschide orizonturile si a vedea cat de diversa si interesanta poate fi lumea in care traim.
Va incurajez sa aplicati la proiectele Asociatiei Atitudini si Alternative!
GEORGIANA TARLUNGEANU
Voluntar A&A- Suedia, 2015
Momentul potrivit este ACUM!
Consider ca a fi voluntar este unul dintre cele mai interesante si inspirate modalitati de a-ti ocupa timpul liber. Te ajuta sa-ti dezvolti abilitatile, iti descoperi talente, iti faci noi prieteni, ai ocazia sa calatoresti, sa cunosti alte culturi, dar mai ales ca si voluntar iti testezi limitele.
Participarea in cadrul proiectului KASYO-EURA-Knowledge and Skills for Youths in Europe a reprezentat pentru mine prima experienta internationala ca si voluntar si pot spune ca a reprezentat o provocare, dar in acelasi timp ma bucur ca am fost selectata sa particip. Daca as putea da timpul inapoi la momentul cand am luat decizia cu siguranta raspunsul ar fi acelasi.
Acest proiect are ca scop imbunatatirea accesului tinerilor la oportunitati de invatare formala si non-formala, in vederea depasirii obstacolelor determinate de somaj si subocupare pe piata muncii.
In cadrul proiectului sunt programate intalniri intre partenerii implicati, cu scopul de a identifica problemele intampinate de tineri in ceea ce priveste ocuparea unui loc de munca sau de ce sunt nevoiti sa accepte un loc de munca sub nivelul pregatirii lor.
O prima intalnire de acest tip a avut loc in Stockholm, Suedia in perioada 30 Mai – 5 Iunie si a fost gazduita de organizatia OPAD (The Organization for Poverty and Allievation & Development). Astfel ca, alaturi de alti 4 colegi din asociatie am mers la aceasta intalnire plini de speranta, dar mai ales curiozitate.
Fiind prima data cand am participat la un astfel de proiect, dupa ce am ajuns in Stockholm si am fost cazati am fost surprinsa ca toti cei de acolo se purtau cu noi ca si cum ne cunosteam de ceva vreme si erau dornici sa incepem activitatile inca din primele momente de la sosire.
In cele 6 zile cat a durat activitatea, reprezentantii organizatiilor implicate: Atitudini & Alternative (Romania), OPAD (Suedia) si Praxis (Grecia) au dezbatut mai multe subiecte cu privire la problemele cu care se confrunta tinerii.
In fiecare zi era organizata cate o sesiune de dezbatere in care membrii fiecarei tari participante isi aducea aportul informational cu privire la subiectul ales.
Au avut loc intalniri cu diversi reprezentanti ai Municipalitatii, ai unui ONG local precum si a 2 Centre de Tineret din Botkyrka (o comuna din din aproprierea Stockholm-ului) in vederea impartasirii problemelor cu care se confrunta cei din Suedia, dar si cei din Romania, respectiv Grecia.
Cu ce am ramas din acest proiect?
In primul rand, experienta multiculturala. Am intalnit oameni din Suedia si Grecia, adevarati profesionisti care lucreaza cu tineri si incearca sa contribuie la dezvoltarea comunitara, ajutand tinerii care intampina dificultati din punct de vedere al gasirii unui loc de munca sau cu putine posibilitati.
In al doilea rand am fost impresionata, si acum cred ca vorbesc din punct de vedere al tuturor delegatilor tarilor participante de modul in care este organizat sistemul social in Suedia, de centrele de tineret, de ONG-urile locale dar si de implicarea municipalitatilor. Pe scurt de sistemul suedez.
In concluzie aceasta experienta m-a ajutat sa am o perspectiva multiculturala asupra unei probleme general valabile in oricare tara, somajul si subocuparea in randul tinerilor. In egala masura aceasta experienta a contribuit si la dezvoltarea mea personala.
MADALINA PARASCHIV
Voluntar A&A- Suedia, 2015
Oameni pentru oameni
In luna iulie, am participat la schimbul de tineri “Youth Unemployment & Psychological Wellbeing” in Botkyrka, Stockholm, in calitate de voluntar al Asociatiei Atitudini si Alternative. A fost o experienta placuta, interesanta, care mi-a dat sansa sa impartasesc si sa descopar noi aspecte ce tin de problemele cu care se confrunta astazi tinerii someri, si, in acelasi timp, sa stabilesc prietenii stranse cu ceilalti participanti care proveneau din medii sociale si culturale diferite.
Unul dintre motivele care m-a determinat sa ma implic in acest proiect a fost locul desfasurarii acestuia – Suedia: atat pentru peisajele si arhitectura tipic nordice, cat si pentru a cunoaste situatia somajului din aceasta tara, cunoscuta ca model pentru celelalte state din Europa si din intreaga lume in ceea ce priveste sistemul taxelor, politicile publice, piata de munca, sistemul de educatie si cel de sanatate.
Inca de la primii pasi in acest proiect, m-am bucurat ca voi avea ocazia de a contribui cu experienta si cunostintele mele la viitoarele dezbateri si activitati. Cu aproape un an in urma am luat parte la un alt schimb de tineri care viza somajul si anteprenoriatul in randul tinerilor, unde am descoperit ca a nu avea un loc de munca stabil in timpul si, mai ales, dupa terminarea studiilor universitare nu este o problema grava doar in Romania, ci si in alte tari europene. Insa mai important de a constientiza acest lucru la nivel individual este a face ceva concret pentru comunitatea care are de suferit de pe urma sistemului, precum dezbaterea factorilor care duc la somaj si gasirea celor mai bune solutii pentru diminuarea acestei situatii. Cu asta ne-am ocupat in saptamana pe care am petrecut-o in Botkyrka: plecand de la experienta fiecaruia si de la realitatile din fiecare tara, am stabilit care ar putea fi cele mai bune modalitati de a combate somajul, care, mai apoi, sa fie implementate in administratiile locale din fiecare tara.
Cel mai interesant a fost faptul ca discutiile s-au axat pe problemele psihologice si dificultatile pe care tinerii fara un loc de munca le intampina frecvent in societatea in care traiesc. Astfel, prin jocuri de rol si scenete de teatru ne-am pus in pielea acestor persoane si am constatat ce inseamna sa fii respins de un angajator la un interviu pentru ca nu ai experienta in domeniu sau “relatii” si cum asta duce la pierderea increderii in sine si izolarea de lume. Solutiile nu au intarziat sa apara: sedinte de orientare profesionala, deschidere spre ceilalti, descoperirea unor noi aptitudini si pasiuni sau crearea propriei afaceri.
Ma bucur ca am avut oportunitatea de a participa la acest proiect Erasmus+, prin care am cunoscut tineri frumosi, cu idei inovative si dorinta de implicare in problemele societatii din care fac parte.
ANDREIA CHICOS
Voluntar A&A- Suedia, 2015
Start catre schimbare prin Kasyo Eura
“Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face”
Constantin Brancusi
Se spune ca orice succes, orice realizare incepe printr-un simplu pas facut. Trebuie doar sa ai vointa si ambitia de a realiza/schimba ceva pentru tine si pentru societatea in care traiesti. A incerca sa contribui la progresul celor din jurul tau fara a obtine beneficii materiale, reprezinta scopul oricarei asociatii non-profit, avand ca unica recompensa o multumire sufleteasca foarte puternica. Acest element este caracteristic si Asociatiei Atitudini si Alternative, care prin implicarea in diferite proiecte si activitati incearca sa genereze beneficii pentru comunitate. Unul dintre proiectele importante demarate in ultima perioada proiectul Erasmus+ “KASYO-EURA – Knowledge and Skills for Youths in Europe” care isi propune sa ajute un numar de 45 de tineri, ce provin din medii cu oportunitati reduse, sa se integreze pe piata muncii.
Grupul tinta al proiectului cuprinde persoane cu varste intre 18 si 25 de ani din fiecare tara partenera. Promotorul acestui proiect este Organizatia pentru combaterea si reducerea saraciei -OPAD Suedia, iar parteneri Asociatia Atitudini si Alternative din Romania si Asociatia Praxis din Grecia.
Proiectul a debutat printr-o intalnire oficiala in Suedia, intre parteneri, in luna mai, cand s-au stabilit actiunile detaliate care se vor desfasura in decursul proiectului. Pe intreaga perioadaa proiectului sunt stabilite alte doua intalniri in Romania si in Grecia pentru integrarea activitatilor stabilite in prealabil, si o ultima intalnire in care se vor analiza rezultatele obtinute in acest proiect, precum si generarea de noi actiuni pentru sustenabilitatea proiectului.
Activitatile care vor fi implementate in vederea realizarii obiectivului principal sunt: workshop-uri, mentoring, team building, analiza de nevoi, schimburi de bune practici cu persoane care au pornit din aceleasi medii, dar au reusit in viata. Aceste activitati au menirea de a crea si dezvolta competentele si abilitatile personale si profesionale ale grupului tinta, facilitand astfel insertia lor in campul muncii. Perioada de implementare a proiectului este de un an. Nevoia implementarii acestui proiect in Romania o reprezinta numarul scazut de tineri cu varste intre 18 si 25 de ani care nu detin un loc de munca, statisticile aratand faptul ca in anul 2014, procentajul s-a marit panala 24,3% conform Institutului National de Statistica, unul dintre cele mai mari din Europa. Prin activitatile derulate in decursul timpului, Asociatia Atitudini si Alternative a inteles nevoia actiunilor practice in dezvoltarea capitalului uman, fapt pentru care a dezvoltat o cultura orientata pe implicare practica, nu doar teoretica.
Motivatia principala pentru participarea A&A in acest proiect o reprezinta dorinta de implicare in activitatile de constientizare a importantei tinerilor pentru procesul de dezvoltare a unei societati, in sprijinirea tinerilor defavorizati, incurajandu-i astfel sa lupte pentru indeplinirea idealurilor. Cu ajutorul finantarii europene si prin schimbul de experienta cu asociatii de prestigiu din Europa, asociatia A&A, isi respecta astfel misiunea, continuand sa creada in forta tinerilor, in capacitatea de implicare si schimbare a acestora si de identificare de mulptiple oportunitati.
VICTOR CIUCHI
Voluntar A&A- Suedia, 2015
Atitudine de cooperare, colaborare, networking in Kars, Turcia
Se spune ca atunci cand faci prima oara un lucru va fi de neuitat. Asa a fost si prima mea experienta ca voluntar pentru Asociatia Atitudini & Alternative prin participarea in cadrul Proiectului “Youth cooperations against geographical barriers“ din Kars, Turcia.
M-am bucurat enorm cand Asociatia Atitudini & Alternative m-a selectat pentru acest proiect, fiind pentru prima oara cand ajungeam in Turcia si prima oara cand aveam ocazia sa vizitez orasul Istanbul. Aici, de cum cobori din metrou, iti fura ochii magazinele cu vitrine in care sunt aranjate frumos kilograme de turkish delight de toate soiurile, cu fistic, cu migdale, cu nuci, cocos sau alune, magazine cu baclavale aurii, mai mici sau mai mari, in toate formele posibile, vanzatori ambulanti de covrigi, castane coapte sau porumb fiert.
Dupa periplul gastronomic din Istanbul, am ajuns in Kars, un oras micut, la granita cu Armenia, insa la fel de plin de bunatati. Se stie ca poporul turc este un popor ospitalier. Eu am fost primul participant care a ajuns la hotel si am fost surprins de ospitalitatea receptionerilor si a angajatilor care m-au servit cu un Cay (se pronunta ca la noi ceai :)) si m-au ajutat sa-mi car bagajele pana in camera.
A doua zi dimineata trainerii ne-au prezentat programul si obiectivele acestui proiect, si anume sa cunoastem care sunt diferentele dintre cooperare, colaborare, networking, sa identificam si sa invatam rolurile economice, sociale, politice si civile ale youth-worker in participarea democratica.
Cooperarea a inceput imediat, fiecare partipant contribuind la prezentari despre democratie, despre rolurile tinerilor in imbunatatirea participarii democratice. Trainerii au creat echipe mixte, luand cate un participant din fiecare tara: Croatia, Lituania, Slovacia, Ungaria,Slovenia, Spania, Turcia, Romania.
Eu am fost repartizat intr-o echipa care avea sarcina sa afle care sunt mancarurile traditionale din Kars, obiectivul fiind acela de a invata ce inseamna cooperarea prin exemple practice. Eu fiind un gurmand din nastere, m-am bucurat sa gust din branzeturile turcesti si sa aud de la batranii orasului cum se prepara un fel de paste traditionale. Am reusit sa incropim in 2 ore o prezentare a bucatariei traditionale turcesti, fiind placut surprins de cum am colaborat cu ceilalti tineri din echipa.
Urmatoarele zile le-am petrecut vorbind despre istoria democratiei in tarile participante, de unde a inceput si care este viziunea actuala. Am aflat diferentele dintre cooperare, colaborare si networking prin exemplele date de fiecare grup mixt. Am colaborat la construirea unui muzeu al democratiei, fiecare participant aducandu-si contributia: o echipa a realizat logo-ul muzeului, o echipa s-a ocupat de biletele de intrare, o alta echipa a reusit sa prezinte un filmulet original, facand o comparatie intre democratie si autoritarism prin exemple amuzante, iar rolul youth worker fiind evidentiat intr-un mod original prin creearea unui obiect de muzeu viu, the SUPERYOUTH WORKER, un voluntar fiind acoperit cu biletele pe care erau scrise rolurile identificate si prezentate in zilele anterioare.
Ceea ce a facut din aceasta experienta ceva de neuitat a fost prietenia care s-a legat intre tari, am iesit impreuna la un Cay, am cantat la chitara, am spus povesti, am degustat din produsele traditionale ale fiecarei tari la seara interculturala. Au fost 8 zile in care am cunoscut oameni minunati, mi-am facut noi prieteni, am vizitat orasul de pe doua continente, am vizitat ruinele Ani, am aflat ce inseamna sa fii Youth Worker si ce roluri trebuie sa ai ca sa imbunatatesti participarea democratica, am simtit din plin cultura si traditiile din Turcia, cu atat mai mult cu cat acest proiect a fost programat in Ramadan, cand de trei ori pe zi se auzea chemarea la rugaciune, iar la ora 20.00 toata lumea se oprea din ce facea si servea masa indiferent unde era, pe strada, la munca, in parcuri.
Cum ar zice turcii: Teşekkürler (multumesc) echipei Atitudini si Alternative, pentru aceasta experienta, multumim pentru ca ne oferiti oportunitati de participare la viata comunitatii, ne oferiti sansa de a calatori, de a invata si de a ne dezvolta.
CRISTI TANASE
Voluntar A&A- Turcia, 2015
Voluntar cu atitudine in Italia
A fi voluntar inseamna sa ai numai de castigat, este cea mai buna modalitate de a-ti face noi prieteni de tine pasul cu ce se intampla in comunitatea ta, acumulezi experienta intr-un domeniu, iti intareste increderea in sine, iti consolideaza competentele, deschide mintea si iti schimba viata.
Experienta mea ca voluntar pentru asociatia Atitudini & Alternative a inceput odata cu participarea in cadrul proiectului „P.L.A.Y: Passion,Love,Active Participation, Employability”. Urma sa vad frumoasa Italie, sa ii cunosc zona de nord, proiectul desfasurandu-se in oraselul Recoaro, un loc linistit, cu localnici prietenosi unde Friedrich Nietztsche a locuit o perioada in 1880. M-am bucurat mult ca mi s-a oferit aceasta ocazie de catre Atitudini & Alternative, o asociatie ce creaza oportunitati de participare a tinerilor la viata comunitatii, de a calatori, de a invata si de a se dezvolta.
Desi inca nu ii cunoscusem pe toti colegii mei din echipa Romaniei, pot sa va spun ca am avut parte de o cooperare si o intelegere aparte impreuna, la fel intamplandu-se si cu echipele din celelalte tari. Celelalte tari participante au fost Franta, Italia, Croatia, Portugalia, Spania, Ungaria, Turcia, Polonia. Astfel, trainerii ne-au prezentat programul si ne-au dat mai multe detalii despre ce isi propune acest proiect sa realizeze si anume sa vorbim despre sanatate, cultura si creativitate in cadrul Strategiei Europene pentru Tineret, investind si motivand tineri si sa realizam o legatura intre rezultatele invatarii si antreprenoriat. Cu alte cuvinte am explorat diferite metode ale participarii active din partea tinerilor, folosind educarea prin arta si sport, facand schimb apoi de metode de educatie non-formala prin care tinerii isi pot exprima talentul cu ajutorul activitatilor de lucru cu tinerii si pot fi incurajati sa foloseasca toate acestea in scopul angajarii si antreprenoriatului. Unul dintre cele mai mari teluri ale proiectului a fost acela de a face propuneri proiectelor locale si europene pentru a folosi talentul si traditiile tinerilor spre binele comunitatiilor.
De aceea, in fiecare zi am sustinut si am elaborat prezentari despre aceste lucruri am venit toti cu idei despre cum ii putem ajuta pe tineri sa isi descopere si sa isi foloseasca talentul, am invatat mai multe despre ce presupune a fi youth-worker, am aflat mai multe informatii despre organizatiile pe care le reprezentau ceilalti participanti, am facut cercetari despre contextul local in ceea ce priveste activitatile de arta si sport si sistemul scolar din Recoaro. Asta a insemnat sa ne impartim in echipe sa comunicam eficient, sa contribuim cu idei, sa cautam solutii, sa stam de vorba cu localnicii si, de ce nu, sa fim fashion designeri pentru a vedea ce inseamna sa transformi ideea in actiune. A fost o saptamana antrenanta in care plictiseala nu si-a gasit locul, noi insine eram prinsi intr-o continua si constructiva dorinta de a realiza task-urile cat de bine putem.
Amuzamentul si distractia nu au lipsit din peisaj deoarece fiecare tara a prezentat un sport/joc si o arta traditionala pe care le-am incercat cu totii apoi. Cu multa grija am facut macheta unei case din bucatele de argila pentru arta croata, pentru arta franceza am creat instrumente muzicale pentru Fête de la musique, am realizat pictura murala pentru arta maghiara si pictura pe sticla pentru arta romaneasca, ne-ar fi placut sa incercam si sculptura in nisip, insa ne-am multumit cu o prezentare a ceea ce presupune aceasta arta italieneasca, apoi ne-am pus la incercare creativitate pentru arta poloneza “Wycinanki Łowickie” adica sa lipim pe foi colorate diferite modele decupate din hartie pentru a obtine o imagine, un design,un desen. Ne-am amuzat sa facem Manjerico, un obiect necesar pentru sarbatorirea S.Joao in Portugalia, folosind hartie creponata verde si un vas de lut pentru a obtine ceva ce seamana cu o planta, iar pentru arta turceasca a trebuit sa cantam un cantec care sa aiba legatura cu realizarea unei munci cu scopul de a o face mai usoara.A fost randul sporturilor-jocurilor traditionale sa fie incercate si anume: Mora este jocul croatilor Pétanque jocul frantuzesc si Palet jocul italienesc care au fost asemanatoare jocul turcesc se numeste “Gardianul”, jocul maghiar a fost Meta, jocul polonez a fost Baba Oarba. Am incercat si jocul spaniol “Scaunele Muzicale”, precum si pe cel portughez care se numeste “servetelul”, iar alergarea in saci a fost jocul propus de romani.
Un moment foarte frumos din proiect a fost acela cand intr-o seara, Natalia una dintre fetele din Polonia ne-a aratat talentul sau de a modela baloane sub forma de animale sau obiecte. Pot sa spun ca am fost foarte incantata de initiativa ei precum si de dorinta de a-i invata si pe ceilalti sa modeleze baloane. Cred ca ne-am simtit copii iar si am sunt sigura ca de fiecare data cand se duce la spital sa modeleze baloane pentru copiii internati, aduce pe chipurile lor cele mai largi zambete asa cum a reusit si in cazul nostru. O admir foarte mult pentru faptul ca ii face fericiti pe acei copii si este un model demn de urmat
Asemenea experiente te ajuta sa te dezvolti iti largesc orizontul, iti deschid mintea si in plus cunosti oameni noi si prietenosi ai ocazia sa iti invingi anumite temeri cum ar fi vorbitul in public, deoarece aceste schimburi de tineri te determina sa iei atitudine si sa fii cel care are initiativa. In acest mediu multicultural toate ideile sunt acceptate, exista respect reciproc si poti intalni cel putin o persoana care sa te inspire foarte mult prin ceea ce face sau prin felul sau de a fi.
Am trait aceste lucruri pe parcursul saptamanii petrecute in Italia si m-am intors cu amintiri minunate de acolo, bifand o noua experienta in calitate de voluntar.
COSMINA EMILIA MANDA
Voluntar A&A in proiectul P.L.A.Y- Italia, 2015
Unitate in diversitate
Cand vezi titlul “P.L.A.Y: Passion, Love, Active Participation, Employability” te intrebi: “Cum e posibil?”. Insa, tinand cont de experienta promotorului si a partenerilor straini, dar si de faptul ca partenerul din Romania al acestui proiect este “Asociatia ATITUDINI & ALTERNATIVE”, si, mai mult, vazand scopul proiectului si efectele dorite de acesta, consideram ca nu se putea sa fie organizatii mai potrivita decat acestea. Intaresc cele spuse prin dezideratul motivational al organizatiei Atitudini & Alternative, pe care de altfel am reprezentat-o, si anume acela al urmaririi binelui intreg al fiintei umane in dimensiunea ei fizica, psihica, morala si spirituala, respectand si valorificand diversitatea, promovand activ atitudini responsabile fata de ceilalti oameni si oferind alternativa unei vieti mai bune. Toate acestea au contribuit la dezvoltarea motivatiei personale de a participa la un astfel de proiect.
Cand intalnesti la fata locului culturi diferite din toate colturile Europei, iar locatia este de o frumusete rapitoare, poti spune ca ai cadrul potrivit pentru creativitate. Stilul de lucru in care de la inceput se stabilesc niste reguli de genul TO DO si NOT TO DO asigura garantia reusitei unui proiect mai mult decat interesant. Organizatorii si trainerii au contribuit si ei esential la reusita proiectului prin activa si fructuoasa lor participare in care au ghidat creativitatea si ideile fiecaruia individ in parte creandu-se astfel un grup “fericit”.
Arta si sportul sunt activitati de exteriorizare fizica a spiritului creativ. Astfel, alegerea unui sport adecvat fiecaruia sau descoperirea spiritului artistic al fiecaruia dintre noi asigura un drum reusit in dezvoltarea individului si integrarea sa reusita in colectivitate. Educatia este modul organizat de dezvoltare a individului, iar modelul de educatie care asigura o dezvoltare reusita este cel declarat castigator in crearea unei societati bine organizate.
Culturile diverse prezente pe teritoriul Europei si mobilitatea cetatenilor europeni asigura o unitate in diversitate destul de ampla. Aceasta stare de fapt creaza avantaje si dezavantaje care pot duce fie la dezvoltare, fie la conflicte. Intelegerea intre indivizi diferiti este astfel o necesitate pentru ca societatea noastra diversa sa fie una care se dezvolta. Arta si sportul aduna oameni si ii stimuleaza spre o educatie sanatoasa, astfel ca aceste 2 componente fac ca oamenii diferiti sa se integreze intr-o comunitate in permanenta dezvoltare. Descoperirea artei si/sau sportului potrivit fiecarui individ nu este un proces simplu, exista un mediu inconjurator-societatea- si niste actori-familia, prietenii, colegii s.a.- si niste proceduri specifice zonei de provenienta a individului, proceduri care trebuie sa aiba ca rezultat dezvoltatea si integrarea individului in societate.
Acest proiect a avut o durata determinata, dar, ca orice adevarat sistem de educatie continua, el nu se incheie prin ajungerea acasa cu o diploma de participare in mana, ci va continua prin dezvoltarea unei baze de date cu activitati specifice zonelor de provenienta ale participantilor, dezvoltandu-se astfel un organism indrumator pentru fiecare dintre noi la nevoie.
Daca, de regula, in fiecare proiect se poate spune ca timpul nu este suficient, asa s-a intamplat si in cadrul acestui proiect, dar, toti avem satisfactia ca vom ramane uniti in diversitate prin ceea ce vom continua. Astfel, avem satisfactia de a incheia cu TO BE CONTINUED!
RAMONA UDREA
Voluntar A&A in proiectul P.L.A.Y- Italia, 2015